Implant dentar și fumatul

Esentialul despre legatura dintre fumat si implantul dentar

  • Dupa interventie – intarzie vindecarea gingivei in zona de insertie a implantului
  • Pe termen lung – scade stabilitatea implantului dentar prin afectarea osului si produce inflamarea gingiei
  • Problemele apar la pacientii care fumeaza mai mult de 14 tigari pe zi iar rata de esec creste semnificativ la cei care fumeaza peste 30-40 de tigari pe zi
Conţinut

Statisticile arata ca la ora actuala pe glob mai mult de 1 miliard de oameni fumeaza. Totodata este bine cunoscut ca fumatul creste riscul de probleme cardiace, pulmonare sau de aparitie a cancerului. Nu este o supriza nici faptul ca nicotina influenteaza direct si sanatatea orala ducand la aparitia parontontopatiilor ( sau “parodontozei”), cancerelor orale sau cariilor sau a complicatiilor la nivelul implanturilor dentare.

Durata de viata a unui implant dentar este dependenta de mai multi factori: unii dintre acestia tin de medic, ceilalti tin de particularitatile fiecarui pacient. Factorii care tin de pacient conteaza mult mai mult in stabilitatea implantului pe termen lung. Alaturi de igiena orala si starea de sanatate generala, fumatul este unul dintre acesti factori personali care determina succesul unui implant.

Studiile stiintifice arata ca fumatorii sunt de 5 ori mai predispusi sa isi piarda implanturile dentare prin comparatie cu nefumatorii. Acest lucru este adevarat mai ales in cazul implanturilor superioare pentru ca osul maxilar este mai putin dens si pentru ca zona este expusa direct fumului de tigara.  In acelasi timp implanturile din zona posterioara inferioara rezista un timp mai lung pentru ca zona este acoperita permanent de saliva si de limba. Totodata fumatul influenteaza negativ si aditiile de os. Astfel un fumator are un risc de 2 ori mai mare al esecului interventiei decat un nefumator, indiferent de numarul de tigari fumate pe zi.

Cate tigari pe zi cresc riscul de esec pentru implanturile dentare?

Nu exista un conses international dar problemele incep sa apara la pacientii care fumeaza mai mult de 14 tigari pe zi iar rata de esec creste semnificativ  la cei care fumeaza peste 30-34 de tigri pe zi.

La fumatori problemele cu implanturile dentare apar cel mai frecvent pe termen lung. Vindecarea mucoaselor dupa interventie este intr-adevar intarziata dar odata implantul acoperit de gingie osteointegrarea implantului nu este afectata. Insa dupa realizarea lucrarilor dentare, mucoasele si mai apoi osul sunt expuse fumului de tigara. Acest lucru duce in timp la inflamarea dureroasa a gingiilor, sangerarea acestora, pierderea de tesut osos si afectarea stabilitatii implantului. In termeni medicali fumatul duce la aparitia peri-implantitei echivalentul parodontopatiilor “parodontozei” la dintii naturali.

Cum se se poate prelungi durata de viata a implanturilor dentare la fumatori?

Cea mai buna solutie este bineinteles renuntarea la fumat dar un implant dentar nu reprezinta niciodata un motiv suficient de puternic pentru a opri fumatul. Mai realist, ca alternativa, sfatuim pacienii fumatori sa nu fumeze cu 1 saptamana inainte de interventie si 1 luna dupa interventie.

Concluzii

  • Exista o legatura stransa intre fumat si esecul in timp al implanturilor dentare
  • Rata de esec este cu atat mai mare cu cat numarul de tigarete fumate pe zi este mai mare
  • La fumatori esecul interventiilor pe implant este mai mare la implanturile superioare fata de cele inferioare
  • Pentru a creste rata de succes a interventiilor pe implant se recomanda renuntarea la fumat 1 saptamana inainte de interventie si 1 luna dupa interventie.

Surse

Categorii
Studii și cercetări
Ultima modificare
24 Februarie 2022