Durerea dupa interventia de implant dentar

Esentialul:

  • Durerea este absenta in timpul interventiilor de implant dentar;
  • Dupa interventie durerile sunt usoare sau moderate. Majoritatea pacientilor estimeaza senzatia de durere din in orele de dupa interventie la un nivel de 3-4 pe o scara de la 1 la 10.
Este dureroasa interventia de implant dentar? Cat de intensa este durerea in zilele de dupa interventie? Ce sa fac pentru a reduce disconfortul din primele zile? Aceste intrebari si temeri sunt foarte frecvente la pacientii care urmeaza sa primeasca implanturi dentare. Aceasta postare raspunde detaliat la toate aspectele legate de durerea din timpul si dupa insertia implanturilor.

Bineinteles ca interventiile de implant nu sunt toate la fel. De aceea am ales sa fac o schita a tehnicilor de implant cele mai uzitate si eventuala senzatie de durere asociata lor.

Conţinut

Interventie pentru 1-2 implanturi
Anestezie: locala
Durere: absenta in timpul interventiei
Recuperare: 2 zile, usor disconfort al zonei, majoritatea pacientilor isi reiau activitatile obisnuite incepand cu a 2-a zi

Interventie pentru 3-4 implanturi
Anestezie: locala ( sau alternativ inhalosedare)
Durere: absenta in timpul interventiei
Recuperare: 3-5 zile, disconfort in zona de insertie

Interventie pentru mai mult de 4 implanturi
Anstezie: locala ( sau alternativ inhalosedare)
Durere: absenta in timpul interventiei
Recuperare: pana la o saptamana, pacientii reactioneaza diferit dar majoritatea vor experimenta durere usoara sau moderata si vanatai in jurul zonei de interventie.

Durerea in timpul interventiei de implant dentar

In timpul interventiei nu exista nici o senzatie de durere. Studiile arata ca, dupa interventia de implant dentar, pacientii spun ca se asteptau ca interventia sa fie mai stresanta. Majoritatea dintre ei pot compara insertia unui implant cu o extractie simpla. In timpul interventiei este posibil sa existe un disconfort psihic legat de teama de dentist si de faptul ca va aflati intr-un mediu care nu este neaparat prietenos. Dar realitatea este ca toata zona de interventie este anesteziata complet pentru cateva ore. Pentru pacientii cu anxietate extrema la dentist exista cateva alternative la anestezia locala clasica: sedarea cu medicatie inainte de interventie, interventie sub inhalo-sedare sau varianta anesteziei totale.

Durere dupa interventia de implant dentar

In situatii normale: Studiile arata ca nivelul durerii post-interventie este de 3 sau 4 pe o scara de la 1 la 10. Foarte rar nivelul durerii trece de acest prag. Bineinteles fiecare pacient are alt prag al durerii si o tolereaza diferit.Totusi dupa ce trece anestezia, senzatia de durere trebuie sa fie usoara sau moderata in functie de tipul de interventie si de numarul de implanturi care se insera. Antiinflamatoare ca Nurofen Forte sau Aulin elimina de obicei orice disconfort.

Complicatii: Exceptand interventia in sine exista si alti factori care pot genera disconfort sau durere in primele zile dupa interventie. Prezentam mai jos cele mai des intalnite situatii.

Implant cu stabilitate scazuta – daca nu a existat suficient os, orice presiune pe zona implantului il destabilizeaza si provoaca durere. In acest caz cel mai probabil implantul trebuie indepartat.

Bont de vindecare desurubat – daca bontul de vindecare nu este suficient de bine strans si devine mobil, poate provoca durere in special la nivelul gingiei sau mucoaselor. Este necesara o vizita la implantolog pentru ca acesta sa fixeze mai bine capa de vindecare.

Lezarea nervilor – este posibil ca in timpul interventiei chirurgicale, frezele de os sau implantul in sine sa vina in contact sau sa lezeze nervii faciali. In acest caz durerile sunt intense si va fi nevoie de dez-insertia implantului si de re-insertia acestui intr-o alta zona dar doar dupa ce comlicatia s-a vindecat.

Supra-incalzirea osului – este o complicatie destul de rara care apare in timpul interventiei cand freza de implant sta in contact prelungit cu osul si il supra-incalzeste. In acest caz va fi nevoie de indepartarea implantului urmata de o perioada de vindecare de minim 4 luni.

Infectii – pe teremen lung sau mediu igiena necorespunzatoare poate duce la inflamatii ale zonei din jurul implantului cu sangerari si dureri ale mucoasei sau gingiei.

Respingerea implantului de catre organism – este o situatie foarte rar intalnita, insotita nu neaparat de durere ci de disconfort in zona de insertie. In acest caz se poate insera un nou implant din alt material ( cum ar fi zirconiu) sau se opteaza pentru o alta solutie de tratament.

Cum se poate reduce disconfortul sau senzatia de durere de dupa interventia de implant dentar?

1. Gasiti un implantolog cu experienta care sa efectueze interventia corect, rapid si cu grija.
2. Urmati exact indicatiile post-interventie
3. Folositi un pachet de gheata ( invelit intr-un prosop); aplicati pe zona de interventie pentru a reduce sau preveni umflarea tesuturilor moi.
4. Luati medicatia prescrisa: in general va vor fi prescrise anti-inflamatoare ca Ibuprofen in doze de pana la 1 mg / o data la 12 ore.
5. Clatiti de cateva ori pe zi cu apa de gura pentru preveni colonizarea cu bacterii orale a zonei de insertie.
6. Consumati alimente moi si la temperatura camerei in primele 3-5 zile.
7. Daca durerile sunt intense nu ezitati sa contactati medicul care a facut interventia.

Surse

Categorii
Studii și cercetări
Ultima modificare
24 Februarie 2022