Implant dentar igiena


Cele mai eficiente metode pentru intretinerea si igiena implantului dentar

Cu ce se face igiena implanturilor dentare? Care este cea mai adecvata periuta si pasta de dinti? Ce ata dentara si apa de gura trebuie folosite? Sunt intrebari al caror raspuns trebuie cunoscut de fiecare pacient cu lucrari pe implanturi. De aceea prezentam aici cele mai eficiente moduri de a igieniza lucrarile pe implanturi dentare cu mentiunea ca:

 Igiena orala riguroasa este cheia longevitatii implanturilor dentare.

 Metodele de ingienizare pentru implanturile dentare prezentate mai sus sunt foarte importante pentru pastrarea implantului un timp cat mai indelungat.

 Denumirile comerciale sunt doar o sugestie; se pot bineinteles folosi si alte produse dar este indicat ca ele sa se incadreze in observatiile specificate pentru fiecare metoda in parte

Periaj oral regulat

Prioritate: Foarte Important
Cand: 2 ori pe zi
Recomandari: Periute manuale – este ideal sa aiba perii medii; Periute electrice – Sonicare Phillips, Periute interdentare – TePe, Trisa; Pastele de dinti – Colgate Total
Observatii: Atat periutele manuale cat si cele electrice trebuie sa aiba perii medii; Pastele de dinti trebuie sa nu contina particule abrazie (fara paste de dinti care albesc dintii)

Implanturile dentare trebuie igienizate de cel putin 2 ori pe zi (la fel ca si dintii naturali). Acest lucru previne atasarea bacteriilor orale la lucrari si bonturile  implanturilor (in gura exista mai mult de 600 de specii bacteriene). Studiile arata ca eliminarea zilnica a aproximativ 85% din bacteriile care se ataseaza in jurul lucrarilor este critica pentru sanatatea generala a implantului dentar.

Ce periute de dinti se recomanda pentru implantul dentar?
Este important de subliniat ca periuta manuala si periuta electrica au aceeasi eficienta in curatarea implanturilor dentare.  Diferenta o reprezinta faptul ca periutele electrice curata lucrarile pe implant intr-un timp mai scurt. Recomandam pacientilor nostri periute manuale cu perii medii sau periute electrice ca Oral-B Triumph sau Phillips Sonicare.
O categorie aparte de periute de dinti sunt cele interdentare. Igiena implantului trebuie efectuata in jurul implantului pe toate suprafetele acestuia dar acest lucru poate fi dificil mai ales in spatiile foarte mici dintre implant-dinte sau implant-lucrare dentara. In aceste situatii periutele interdentare reprezinta o solutie excelenta de igienizare. Recomandam pacientilor nostri periute interdentare din nylon (fara metal) care nu ranesc mucoasele. Acestea pot fi comercializare de la majoritatea farmaciilor sau supermarketurilor.

Ce pasta de dinti se recomanda pentru implantul dentar?
In primul rand trebuie spus ca exista relativ putine studii care raspund la aceasta intrebare. Pe baza celor care exista recomandam Colgate Total pentru ca s-a dovedit ca folosita pe termen lung reduce sangerarea gingiei, numarul bacteriilor si previne aparitia afectiunilor peri-implantare. Ca regula generala nu se recomanda pastele de dinti pentru fumatori sau pentru albire (acestea contin particule care sunt abrazive si pot zgaria suprafata implantului dentar predispunand implantul la coroziune. La fel o pasta de dinti cu continut crescut in fluorura de sodiu (>3 ppm)  si cu un pH scazut (acid) va indeparta in timp stratul de oxid de titan al implantului, suprafata devenind coroziva.

Ce dus bucal se recomanda pentru implantul dentar?

Prioritate Important
Cand 1 data pe zi
Recomandari Philips Sonicare AirFloss, Irigator oral WaterPik WP-100
Observatii Alegeti varfuri moi de plastic; igienizati cu jet mic

Dusurile bucale sau irigatoarele orale sunt excelente pentru a indeparta bacteriile orale, resturile alimentare din jurul implanturilor si pentru a preveni inflamatia. Studiile arata ca folosirea dusului bucal cu preziune scazuta, varf moale si clorxedina, reduce sangerea si este de 3 ori mai eficienta in reducerea inflamatiei decat clatirea simpla cu apa de gura. Se recomanda ca dusurile bucale sa fie folosite de doua ori pe zi; sa aiba varf de plastic (nu metal)  si daca mucoasa este inflamata apa sa se dilueze cu o apa de gura fara alcool (eventual pe baza de Clorhexidina).

Ce ata dentara se recomanda pentru implantul dentar?

Prioritate Important
Cand 1 data pe zi
Recomandari Oral B SuperFloss, GUM SuperFloss
Observatii Alegeti ata dentara mai groasa ( super-floss) adecvata implanturilor dentare

Ar fi foarte bine daca ata dentara ar face parte din rutina zilnica a igienei dentare. Aceasta indeparteaza foarte eficient resturile alimentare dintre implanturile dentare si implicit previne acumularea bacteriilor si aparitia problemelor parodontale (“parodontoza”). Recomandam: ata dentara fara ceara pentru a proteja gingiile din jurul implanturilor; ate dentare mai groase (super-floss) pentru protezele pe implanturi sau acolo unde exista spatii mari intre dinti si implanturi.

Ce apa de gura se recomanda pentru implantul dentar?

Prioritate Important
Cand 2 ori pe zi
Recomandari Imediat dupa interventie: Gama Listerine sau Colgate Plax Pe termen lung: Listerine, Colgate, Oral B
Observatii  Dupa interventie alegeti apa de gura antibacteriana, Pe termen lung: apa de gura fara alcool

La ora actuala exista foarte multe tipuri de apa de gura unele dintre ele destinate igienei implanturilor dentare. Parerile despre ce tip de apa de gura trebuie folosit sunt foarte impartite; trecand insa de suprafata, in realitate exista relativ putine studii stiintifice care ofera informatii pe acest subiect. Folosirea apei de gura pe termen lung nu este absolut necesara pentru mentirea sanatatii implantului dentar.

In general, noi recomandam urmatoarele:

– In primele 2 saptamani dupa interventie – apa de gura antimicrobiana : Gama Listerine; Colgate Plax
– Pe termen lung – recomandam folosirea apelor de gura fara alcool de la Listerine, Colgate sau Oral B fara ca acest lucru sa fie absolut necesar.

Consult dentar periodic si detartraj

Prioritate Foarte important
Cand 2 ori pe an
Recomandari Consult facut de medicul care a efectuat implanturile dentare. Consultul este urmat de periaj profesional si eventual detartraj

Este foarte important ca implanturile dentare sa fie verificate periodic. Acest lucru permite medicului implantolog sa verifice starea implanturilor si in functie de situatie sa ofere sfaturi pentru a mentine implanturile pe arcada un timp cat mai lung.

In primul an dupa inserarea implanturilor sunt necesare 2 vizite anuale pentru a urmarii evolutia si a observa starea de sanatate a mucoaselor si a osului. Dupa primul an curatarea profesionala se efectueaza doar daca medicul dentist decide ca acest lucru este necesar.

Surse:
Kracher CM, Smith WS Oral health maintenance dental implants.
Yukna R. Optimizing clinical success with implants: maintenance and care.
Nakagawa M et al. Effect of Fluoride concentration and PH on corrosion behavior of titanium for dental use.

ÎNCHIDE gina-300x298

Dr. Bogdan Calenic

MEDIC STOMATOLOG

Programare Online 0755 044 047