Varsta si implanturile dentare

Esentialul despre implanturile dentare si varsta pacientului

  • Pacientii varstnici au aceeasi rata de succes a tratamentului cu implanturi dentare ca si pacientii tineri
  • Peste 65 de ani este de asteptat ca timpul de vindecare sa fie mai lung decat la pacientii tineri
  • Cantitatea si calitatea osului unde se insera implantul conteaza mai mult pentru succesul implanturilor decat varsta pacientului
  • Afectiunile medicale generala tratate corect nu reprezinta o contraindicatie pentru lucrarile pe implant dar pot influenta rata de succes si supravietuire a implantului
Conţinut

Statisticile arata ca intre 2017 si 2050 numarul persoanelor de peste 60 de ani va fi aproape dublu, crescand de la 12% la 22%. In acelasi timp persoanelor de peste 60 de ani le lipsesc in medie cel putin 12 dinti, adica o intreaga arcada dentara. Aceste doua lucruri inseamna ca in anii urmatori tratamentul cu implanturi dentare va reprezenta o solutie tot mai cautata de catre varstnici.

Este bine stabilit ca implanturile dentare reprezinta numeroase avantaje prin comparatie cu lucrarile pe dintii naturali. Acesta solutie necesita insa o atentie speciala in cazul pacientilor in varsta. In cazul lor trebuie tinut cont inca de la inceputul tratamentului de cativa factori cheie pentru reusita tratamentului. Acesti factori includ modificari ale sanatatii generale si orale impreuna cu factori sociali, economici si financiari.

Ce spun studiile stiintifice despre succesul implanturilor dentare la pacientii in varsta?

Suprinzator exista destul de putine studii de specialitate care investigheaza legatura dintre varsta si implanturile dentare. Spunem suprinzator pentru ca varsta, impreuna cu sexul, locul de insertie al implantului si tipul acestuia sunt parametrii raportati cel mai adesea in studiile stiintifice.

Concluzia cea mai acceptata este ca varsta nu este o contraindicatie in implantologie si ca implanturile dentare sunt considerate sigure pentru varstnici. Mai mult decat atat unele studii arata ca pe termen lung lucrarile pe implanturi au o durata de viata mai mare la varstnici prin comparatie cu pacientii mai tineri. Astfel rata de succes este de 94-97% pentru varsta a 3-a si de 88-89% pentru pacientii mai tineri.

Exista insa si o serie de studii care arata ca pacientii de 60-79 de ani au un risc dublu de pierdere al implanturilor dentare fata de pacientii mai tineri de 40 de ani. Totusi aceste studii sunt semnificativ mai putine decat cele care arata ca varsta in sine nu reprezinta o contraindicatie pentru tratamentul cu implanturi dentare.

Afectiuni medicale care influenteaza stabilitatea implanturilor

Afectiunile medicale sunt impartite in contraindicatii absolute si relative pentru tratamentul pe implanturi. Contraindicatiile absolute interzic interventiile chirurgicale de tip implant dentar: infarct miocardic recent, accident vascular recent si afectiuni psihice extreme. Totusi acest tip de contraindicatii sunt rare.

Contraindicatiile relative nu interzic insertia implanturilor dentare dar recomanda prudenta si o planificare atenta a secventelor de tratament.

Mini-implanturile – o solutie pentru persoanele in varsta?

Raspunsul pe scurt ar fi: nu neaparat.

Mini-implanturile au doua mari avantaje fata de implanturile clasice. Primul este dimensiunea, mai mica de 3mm in diametru, lucru care permite inserarea lor in os alveolar subtire, adesea fara a mai fi nevoie de aditie osoasa. Al doilea avantaj il reprezinta procedura chirugicala mult simplificata in cazul mini-implanturilor, de multe ori fara a mai fi nevoie de incizie si potentialul lor de a fi incarcate imediat.

La ora actuala problema principala este faptul ca succesul pe termen lung precum si durata lor de viata nu sunt foarte bine documentate, neexistand studii concludente pe aceasta tema.

In concluzie

Implanturile dentare sunt o solutie viabila pentru orice varsta. Factori cei mai importanti de care trebuie tinut cont sunt calitatea osului si afectiunile generale existente.

Surse

Categorii
Implantopedia
Ultima modificare
12 Martie 2022