Durata de viata pentru un implant dentar

Esentialul:

  • In conditii ideale, durata de viata pentru un implant este de 10-20 de ani si rata de succes este de 96%;
  • Implanturile dentare au cea mai mare rezistenta in timp prin comparatie cu celalte solutii de tratament in stomatologie.

Care este rata de succes a unui implant dentar?  Care este durata de viata medie a unui implant dentar? Aceste intrebari si le pun toti pacientii aflati in fata optiunii unui implant dentar. Durata de viata se masoara in timpul in care implantul este “sanatos” si functional.

Conţinut

Ce inseamna un implant dentar sanatos?

“Succes” al tratamentului pe implant dentar inseamna:

  • nu este mobil;
  • nu exista sangerari in jurul implantului;
  • nu exista simptome ca durere, infectie, senzatia de zona amortita ( parestezii) sau  neuropatii;
  • absenta corpilor straini in jurul implantului;
  • absenta pungilor “parodontale” la interfata implant-os;
  • radiografic nu exista radiotranslucente peri-implantare;
  • in primul an de functionalitate exista mai putin de 0.2 mm pierdere osoasa.

De ce depinde durata de viata a unui implant dentar?

Durata de viata a implanturilor dentare depinde factori care tin atat de medic cat si de pacient.

PACIENTUL – Factori de care depinde durata de viata a implantului

  • Calitatea osului – factor esential pentru succesul in timp al implantului. Un predictor foarte bun al functionalitatii in timp al implantului il reprezinta un volum osos suficient plus o densitate osoasa buna.
  • Afectiuni generale – cea mai frecventa afectiune care poate afecta stabilitatea implantului dentar in timp este diabetul zaharat. Studiile recente arata ca tinuta sub control boala nu influenteaza functionalitatea pe termen lung si ca problemele apar doar la pacientii cu diabet netratat. O alta problema este osteoporoza care poate avea un efect negativ asupra integrarii implantului la nivelul osului.
  • Radioterapie sau chimioterapie – Se contraindica inserarea unui implant in os iradiat din cel putin 3 motive: gura uscata (xerostomie); flux sangvin scazut; prezenta posibila a radionecrozei. Prin urmare vindecarea va fi deficitare. Se recomanda temporizarea timp de 3-12 luni.
  • Infectii orale – Se contraindica inserarea unui implant dentar in os care prezinta procese infectioase. Desi se adauga un timp suplimentar de asteptare pentru pacient, inserarea unui implant in os sanatos este o indicatie absolut critica pentru succesul interventiei.
  • Varsta – varsta nu reprezinta un factor de risc in sine; trebuie insa avut in vedere ca la varste de peste 60 de ani apar modificari in compozitia osului, a colagenului si a proteinelor dentare. Acest lucru inseamna ca este nevoie de timp prelungit de vindecare in cazul varstnicilor.
  • Obiceiuri vicioase – Obiceiurile vicioase cele mai comune care afecteaza stabilitatea in timp a implantului sunt bruxismul si fumatul.

MEDICUL – Factori de care depinde succesul in timp al implantului:

Exista o serie de factori care influenteaza succesul in timp al implantului dentar si care depind exclusiv de implantolog:

  • Alegerea locului de inserarea a implantului – clinicianul trebuie sa evalueze care este calitatea si cantitatea osului, care sunt fortele de masticatie care vor actiona ulterior, daca exista procese infectioase in proximitatea viitorului implant;
  • Design-ul implantului – este la latitudinea medicul sa aleaga in fiecare caz implantul cu lungimea si grosimea optima. O diferenta de doar 0.3 mm in diametru inseamna o crestere a suprafetei active de contact cu osul de 25% si implicit o crestere a rezistentei la fortele de masticatie;
  • Distanta dintre implanturi – pentru a asigura un flux sangivn suficient pentru os este necesar ca distanta implant-implant sa fie de minim 4-7 mm ( pentru a impiedica necroza) si de minim 3 mm intre dinte-implant;
  • Timpul de incarcare – clasic sunt necesare 4 luni la mandibula si 6 luni la maxilar pentru osteointegrarea implanturilor in functie de densitatea si volumul osos.

Cum se poate prelungi durata de viata a unui implant?

Am putea detalia foarte mult raspunsul la aceasta intrebare dar esentialul este de fapt foarte simplu:

  • Alegeti cu grija medicul care efectueaza implanturile;
  • Mentineti o igiena orala foarte buna. Pentru informatii complete despre igiena orala pentru implanturile dentare apasati aici;
  • Mergeti la consult de specialitate periodic.

Ce spun studiile de specialitate?

Trebuie spus de la incept ca studiile pe aceasta tema folosesc definitii diferite cand se refera la rata de succes a unui implant. Unele studii fac referire doar la “supravietuirea” implantului dentar, la prezenta acestuia pe arcada, chiar daca acesta nu mai este functional sau chiar daca exista o patologie asociata. Alte studii folosesc termenul de “succes” pe termen lung al implantului dentar existand mai seturi de criterii care definesc ce inseamna exact un implant sanatos.

Este necesar deci sa facem o distinctie clara intre “supravietuirea” unui implant care poate inseamna prezenta lui pe arcada dar doar atat si “succesul” acestuia, termen care include si ideea de functionalitate. La ora actuala nu exista un consens international cu privire la rata de succes a unui implant dentar studiile din ultimii ani alegand sa foloseasca cei doi termeni impreuna: rata de succes/supravietuire. Prezentam mai jos cateva studii cu relevanta pentru cele discutate:

  • Studii arata ca in medie durata de viata a unei lucrari dentare pe implanturi este intre 10 si 20 de ani. Prin comparatie durata medie a unei lucrari pe dinti naturali este de 7-10 ani in special datorita aparitiei cariilor.
  • Un studiu care a urmarit 1000 de implanturi timp de 10 ani arata urmatoarele:
LUCRARE IMPLANTUL EXISTA IMPLANTUL ESTE FUNCTIONAL
Lucrare pe un implant 95.6% 75.6%
Lucrare pe mai multe implanturi 100% 63.8%
Lucrare si pe dinti si pe implant 90.6% 70.6%
Proteze pe implant 95.7% 78.6%
  • Un alt studiu pe 13000 de implanturi urmarite timp de 15 ani arata o rata de supravietuire intre 85-92%.
  • Alte studii efectuate timp de 6-7 ani indica o rata de succes de 97% pentru implanturi unidentare si de 92% pentru punti dentare pe 2 sau mai multe implanturi
  • Exista de asemenea o diferenta importanta intre implanturile plasate in mandibula si cele maxilare. Durata de viata a unui implant mandibular este in cele mai multe cazuri mai mare decat cele inserate in osul maxilar.
  • Alte studii arata ca exista o legatura intre rata de succes si experienta implantologului. Astfel rata de supravietuire in cazul unui implant inserat de un specialist vs. nespecialist este de 95% vs. 73%.

Cat de exacte sunt aceste date?

Un punct care trebuie atins este faptul ca foarte multe studii care se refera la rata de succes a implanturilor dentare sunt sponsorizate de companiile producatoare de implanturi. Astfel 63% dintre studiile pe aceasta tema nu fac cunoscute sursele de finantare; in acelasi timp studiile sponsorizate de companii prezinta rate de succes intotdeanua mai mari prin comparatie cu studiile independente. Promovarea catre publicul larg a faptului ca implanturile dentare au o rata de succes mai mare ca 95% in orice situatie  este o informatie eronata avand in vedere ca aceasta valoare se bazeaza pe o situatie ideala: tehnica de inserare a implantului corecta, calitate a osului foarte buna, sanatate generala a pacientului buna, igiena riguroasa, absenta obiceiurilor vicioase cum ar fi fumatul.

Ce complicatii reduc durata de viata a implanturilor dentare

Rata de succes si durata de viata sunt afectate de eventuala aparitie a complicatiilor nedorite. Dupa o perioada de functionare medie de 5 ani complicatiile cele mai frecvente sunt:

  • Inflamatia tesuturilor din jurul implantului sau Periimplantita – apare la 1 din 10 lucrari pe un singur implant si mai frecvent la lucrarile pe mai multe implanturi;
  • Pierdere de tesut osos mai mare de 2 mm – apare la 1 din 20 implanturi unidentare;
  • Bont protetic incorect fixat – apare la 1 din 10 implanturi unidentare.

In concluzie:

  • Beneficiile implanturilor le depasesc pe cele ale altor solutii stomatologice inclusiv in ceea ce priveste durata de viata
  • La ora actuala, tratamentul cu implanturi dentare reprezinta standardul maxim de calitate in stomatologia moderna
Categorii
Studii și cercetări
Ultima modificare
12 Martie 2022