Implant Dentar: etape, riscuri, durata, – Ghid Complet 2019

Etape implant dentar 3Implanturile dentare reprezinta standardul maxim de calitate in stomatologia moderna. Implanturile functioneaza si arata ca dintii naturali fiind in multe cazuri solutia ideala pentru inlocuirea dintilor lipsa.

Aceasta pagina raspunde in detaliu pacientilor care vor sa stie exact care sunt etapele unui implant dentar, care sunt riscurile asociate unui implant, cat este durata medie de viata, care sunt beneficiile si contraindicatiile lucrarilor pe implant.

 

Etape Implant Dentar

Pasul 1: Consult de specialitate

implant dentar etape 1Este pasul la finalul caruia putem raspunde la intrebarile dumneavoastra: ” Care este solutia de tratament?”, “Care sunt costurile?“, “Cat dureaza?”

Raspunsul la aceste intrebari se poate face dupa analiza in detaliu a radiografiilor sau tomografiilor dentare, a situatiei clinice si a starii de sanatate generala. Pe baza acestor elemente putem decide: care este tipul de implant dentar necesar; de cate implanturi este nevoie; unde trebuie inserate acestea la nivelul osului; care este felul in care muscati; care este calitatea osului maxilar sau mandibular. Toate aceastea ne permit realizarea unei interventii sigure, nedureroase si cu rezultate bune in timp.  Tot in aceasta sedinta se stabileste si ce lucrare protetica este necesara: integral zirconiu, zirconiu si ceramica sau metalo-ceramica.

Pentru pacientii foarte anxiosi oferim alternative care sa confere un plus de confort in timpul interventiei. Astfel pe langa anestezia locala putem folosi medicatie sedativa, anti-anxiolitica sau inhalo-sedare.

Pasul 2: Inserarea implantului

implant dentar etape 2

Acest pas presupune o inverventie mini-chirurgicala, nedureroasa prin care inseram implantul la nivelul osului. Contrar eventualelor temeri ale pacientilor, realitatea este ca nu veti avea nicio sensibilitate in timpul interventiei. Totodata procedura dureaza relativ putin (aproximativ 1 ora)  si disconfortul este minim dupa interventie. Prin comparatie inserarea unui implant este mai simpla decat o extractie dentara.

Ce se intampla exact in timpul interventiei?

Descriem mai jos etapele clasice ale inserarii implantului dentar. Mentionam ca in functie de cazul clinic exista variatii ale acestei tehnici

1. La inceput se efectueaza o anestezie locala care asigura lipsa oricarei sensibilitati in zona de interventie timp de cateva ore.
2. Pasul urmator presupune o incizie minima la nivelul gingiei, deasupra locului unde se insera implantul pentru a localiza exact osul si a vizualiza forma acestuia.
3. Urmeaza pregatirea locasului de inserare a implantului (un canal) la nivelul osului prin osteotomie. Aceasta etapa se realizeaza folosind o freza a carei dimensiune este similara cu cea a formei implantului. Pentru succesul interventiei acordam si acestui pas o deosebita atentie, aplicand presiuni minime si folosind racire cu ser fiziologic care previn incalzirea osului. Etapa de inserare a implantului poate fi resimtita ca o usoara vibratie care este in toate cazurile foarte bine tolerata.
4. Urmatoarea etapa presupune inserarea implantului dentar in locul creat in os.
5. Interventia se incheie cu sutura gingiei
6. Dupa inserarea implantului este nevoie de o perioada de vindecare de aproximativ 4 luni . Aceasta perioada este  foarte importanta si necesara pentru a asigura trecerea de la stabilitatea primara (pur mecanica, data de inserarea solida la nivelul osului) la stabilitatea biologica (data de fuziunea implantului cu osul). Stabilitatea biologica sau osteointegrarea este cea care asigura in final mentinerea implantului in functiune pe termen foarte lung.

Pasul 3: Realizarea coroanelor

implant dentar etape 3

Dupa perioada de integrare osoasa in implantul dentar se ataseaza coroana dentara. Aceasta poate fi confectionata din diferite materiale in functie de zona care se reface. Coroanele si puntile dentare se pot efectua din zirconiu integral, zicorniu si ceramica sau metalo-ceramica. Toate lucrarile efectuate in clinica noastra se realizeaza in colaborare cu un laborator dentar de top ( Dr Fischer).  Pentru informatii complete referitoare la preturile pentru fiecare solutie de tratament oferita de noi accesati Lista de Preturi.

Avantaje Implant Dentar

Implantul dentar reprezinta la ora actuala alegerea cea mai potrivita pentru restaurarea dintilor pierduti. Lucrarile dentare pe implant au cateva caracteristici care le fac net superioare celorlalte variante cum ar fi lucrarile pe dinti naturali sau proteze mobile.

drcalenic.ro

Dintii naturati raman intacti – Lucrarile pe implant se fac fara ca dintii naturali sa fie frezati. In acelasi timp implanturile preiau o parte din sarcina masticatorie reducand la minim fortele ce actioneaza pe dintii naturali.

Estetica si functionalitate excelenta – Lucrarile pe implant arata, se simt si functioneaza similar cu dintii naturali. Studiile arata ca restaurarile pe implant imbunatatesc semnificativ felul in care aratam, masticatia alimentelor, felul in care vorbim precum si sanatatea orala generala. Prezenta lucrarilor fixe si sigure pe implant inseamna si incredere in sine imbunatatita.

Rata de succes excelenta – Atunci cand sunt inserate printr-o tehnica corecta si cand sunt igienizate riguros rata de succes la 10 ani a unui implant dentar este de 95-97%.

Garantie pe termen lung – La ora actuala implanturile dentare sunt cea mai buna solutie stomatologica pe termen lung.  O lucrare pe implant are o durata de viata intre 10-30 de ani prin comparatie cu puntile dentare pe dinti naturali unde durata medie este de 7-10 ani.

Avantajos finaciar – Implanturile dentare reprezinta alegerea cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar pe termen lung. Expicatia sta in faptul ca rata de succes si durata de viata a unui implant este mai mare comparativ cu cea a altor lucrari stomatologice (punti pe dinti naturali, proteze mobile).

Pentru informatii complete referitoare la avantajele si beneficiile implanturilor dentare accesati avantaje si beneficii.

Durata de viata a unui implant dentar

Una dintre cele mai frecvente intrebari de la pacienti este “Care este durata de viata a unui implant dentar?“. Succesul in timp al lucrarilor pe implant depinde de 3 factori:  procedura chirurgicala efectuata corect de catre medic, pacient cu stare de sanatate generala buna, igiena orala corect efectuata.

Durata de viata medie pentru implanturile dentare este intre 10-30 de ani. Rata de succes este in medie de 97% pentru implanturile unidentare si 95% pentru lucrarile pe mai mult de 2 implanturi pe o perioada de 10 ani. Prin comparatie rata de succes in cazul lucrarilor efectuate direct pe dinti naturali este de 75-85%. Prin comparatie lucrarile cu sprijin pe dinti naturali au o durata de 7-10 ani datorita riscului de aparitie a cariilor.

Succesul in timp al implanturilor dentare are la baza si carateristicile de suprafata a titanului care permit fuziunea cu osul. Aceasta proprietate, numita osteointegrarea implantului, asigura stabilitatea biologica necesara pentru mentinerea in functie a lucrarilor pe implant pe termen foarte lung.

rata de succes implant dentar

Rata de suces lucrari pe implant si pe dinti naturali.

Factori de Risc

Un implant dentar sanatos inseamna un implant care este stabil si nedureros. Factorii cei mai importanti care mentin implantul functional sunt: absenta infectiei pre sau post interventia chirurgicala, plasarea implantului in os sanatos, lucrari dentare care nu suprasolicita implantul, tehnica si experienta implantologului. La acestia se adauga sanatatea generala a pacientului si igiena orala a acestuia.

Factori Pozitivi

 Os dens cu volum mare

  Pacient mai tanar de 65 de ani

  Experienta implantologului

  Igiena orala buna

  Lungimea implantului mai mare de 8mm

  Consult de specialitate periodic dupa insertia implanturilor

Factori Negativi

Os spongios cu volum mic

Pacient peste 65 de ani

Lucrari dentare fixate inainte de osteointegrare

Experienta implantolog limitata

Diabet, osteoparaza

Igiena orala deficitara

Fumatul cronic

Succesul in timp al unui implant dentar depinde de o serie de factori care tin atat de caracteristicile pacientului cat si de experienta implantologului:

Calitatea osului – cantitatea si calitatea osului sunt esentiale pentru succesul unui implant. De aceea inainte de interventia chirurgicala sunt necesare radiografiile panoramice si eventual tomografiile computerizate. Durata de viata a implanturilor depinde foarte mult de densitatea osoasa combinata cu un volum osos suficient. Rata de esec cea mai ridicata o au implanturile dentare in os maxilar cu densitate mica sau cele  in os mandibular foarte resorbit.

Starea de sanatate generala – O rata de esec a tratemetului crescuta o au pacientii cu afectiuni sistemice cum ar fi: diabet zaharat – unde poate creste rata de infectii la nivelul osului datorita circulatiei sangvine deficitare; osteoporoza –  se presupune ca in aceste cazuri oasele au o densitate mai mica ceea ce scade stabilitatea mecanica a implanturilor; infectii orale – pacienti cu parodontopatii cronice “parodontoza” pot contamina locul implantului cu bacterii provenind de la dintii cu afectiuni parodontale.

Igiena orala – Igiena orala deficitara duce in timp scurt la inflamatii ale gingiei si in final a osului datorita acumularii de bacterii orale si in cazuri severe a tartrului supra- sau subgingival.

Varsta – Nu exista un conses intre specialisti in ceea ce priveste varsta si succesul in timp al implantulurilor dentare. Ceea ce trebuie retinut insa este ca pentru pacientii de peste 60 de ani vor fi nevoie de timpi mai mari de vindecare datorita schimbarilor care au loc la nivelul compozitiei osului.

Obiceiuri orale vicioase – Pacientii care fumeaza sau sufera de bruxism au rate de esec a tratamenului pe implant mai mari. Studiile arata ca fumatorii sunt de 2 ori mai predispusi sa piarda un implant. Bruxismului duce si el in timp retractie osoasa si scaderea stabilitatii implantului.Problema apare pentru ca implanturile si osul din jurul lor sunt supuse permanent unor forte mai mari decat normalul.

Experienta implantologului – Un clinician experiemntat decide corect asupra locului de insertie a implantului in os, tipului de implant, tehnica de chirurgie adecvata cazului, lucrarii dentare finale.

Cele Mai Frecvente Intrebari de la Pacienti

Raspundem pe scurt la cele mai frecvente intrebari venite de la pacientii nostri in legatura cu implanturile dentare.

La cat timp dupa interventia de implant se pot pune lucrarile dentare?

In medie este nevoie de 3-6 luni (3-4 luni la mandibula si 4-6 luni la maxilar) pentru ca implanturile dentare sa se ataseze de os ( osteointegreze). Exista si situatii cand lucrarile dentare se pot plasa pe implanturi imediat sau in cateva zile ( acest lucru depinde in primul calitatea osului ). Putem discuta solutiile de tratament dupa analiza radiografiilor si a situatiei clinice

De ce sa aleg implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt cel mai estetic si functional inlocuitor pentru dintii lipsa. Totodata implanturile reprezinta o solutie care imbunatateste sanatatea orala, mentin si stimuleaza oasele maxilar si mandibular si pastreaza fizionomia fetei.

Lucrari dentare pe dinti naturali sau pe implanturi dentare?

Multi pacienti se intreaba care este cea mai buna solutie: o lucrare pe dinti naturali sau pe implanturi dentare. Raspunsul depinde de starea dintilor naturali. Daca acestia sunt obturati pe canal (au nervul scos), au carii mari sau au coroane vechi atunci se poate justifica folosirea lor ca element de sustinere pentru lucrari dentare. Daca insa dintii naturali sunt sanatosi, nu au carii, nu au “nervul scos” atunci beneficiile unui implant dentar sunt indiscutabil mai mari.

Doare dupa interventia de implant?

Nu. Imediat dupa interventia chirurgicala si posibil inca 1-2 zile dupa, poate exista un disconfort care la majoritatea pacientilor este minim si poate fi usor gestionat cu anti-inflamatoare ( ex. Nurofen Forte, Aulin). Pentru informatii detaliate privind problemele care pot aparea dupa interventia chirurgicala accesati Ce se intampla dupa interventie – Implant dentar.

Voi sta fara dinti dupa interventia de implant?

Nu. Dupa interventia chirurgicala se pot plasa lucrari dentare temporare pe perioada de vindecare. In unele cazuri se pot efectuta proteze semi-mobile.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar reprezinta standardul maxim de calitate in stomatologie pentru inlocuirea dintilor absenti. Are aceleasi functii ca si radacina dintilor  naturali reprezentand un suport solid pentru coroane si punti dentare ; sunt confectioate din titan fiind bio-compatibile si se ataseaza ferm de osul in care sunt inserate ( se osteointegreaza).

Care sunt etapele inserarii un implant dentar?

Etapele inserarii unui implant dentar sunt : consult de specialitate, inserarea implantului ( etapa chirurgicala) si fixarea dintelui artificial. Pentru informatii complete despre desfasurarea, durata si costul fiecarei etape, accesati Implant Dentar Etape.

Care sunt beneficiile implanturilor dentare?

Principalele beneficii si avantaje ale implanturilor dentare sunt enumerate mai jos. Pentru informatii detaliate puteti accesa (Implantul dentar – avantaje si beneficii)
– Estetica foarte buna
– Masticatie similara cu cea a dintilor naturali
– Rezistenta in timp excelenta
– Dintii naturali raman intacti
– Fonatie imbunatatita.

Este dureroasa interventia de implant dentar?

Nu, interventia chirurgicala este fara dureri. Aceasta este cea mai frecventa temere si una dintre primele intrebari din partea pacientilor. Inserarea unui implant este un procedeu mai usor suportat decat extractia dentara. Fiecare interventie are loc cu anestezie locala; pentru pacientii foarte stresati existand si alternative de sedare pentru confort maxim.

Pana la ce varsta se pot pune implanturi dentare?

Nu exista limita de varsta maxima. In cazul interventiilor de implant starea de sanatate generala este mult mai importanta decat varsta pacientului.

Cum se face igiena pentru implanturile dentare?

Lucrarile pe implant necesita aceeasi atentie si mod de a face igiena orala ca si dintii naturali. In plus este nevoie de consult de specialitate periodic ( cel putin 1 data pe an). Pentru informatii complete privind igiena dentara pe implant va rog accesati: Implant dentar – intretinere si igiena

Este nevoie de un implant pentru fiecare dinte lipsa?

Nu! Nu este nevoie de 1 implant pentru fiecare dinte lipsa. In medie este nevoie de 6 pana la 8 implanturi pentru restaurarea totala a fiecarei arcade ( maxilar sau mandibular).

Ce lucrari pot fi facute pe implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt elementele de sustinere pentru multe tipuri de lucrari dentare. Ele pot fi impartite in doua mari grupuri:
– Fixe: sunt fixate pe implanturi fie prin cimentare fie prin insurubare. In acest fel se poate restaura un singur dinte lipsa (1 dinte pe 1 implant) sau mai multi dinti ( pe 2 sau mai multe implanturi)
-Mobile: exemplul cel mai concludent sunt protezele; acestea sunt fixate pe implanturi dar se pot mobiliza si igieniza atunci cand este nevoie.

De ce sunt uneori necesare tomografiile dentare?

In cazurile mai dificile tomografiile dentare ne ajuta sa stabilim exact cantitatea precum si calitatea osului unde urmeaza sa fie inserat implantul. In acelasi timp o tomografie dentara ne permite sa localizam structuri care trebuie evitate la inserarea implantului ( sinus maxilar sau nervi).

Contraindicatii

Inserarea unui implant este o interventie chirurgicala minim invaziva. Totusi, exista o serie de contraindicatii care pot temporiza sau chiar interzice insertia implantului. De aceea primul pas inaintea interventiei este verificarea detaliata a trecutului medical al fiecarui pacient si analiza radiografiilor. Trebuie spus ca multe dintre afectiunile sistemice ca diabetul, hipertensiunea sau tulburarile hormonale nu sunt contraindicatii absolute pentru implantul dentar. Aceste boli trebuie insa tinute sub control cu tratament de specialitate.

Alergii Majore (la anestezic)
Varsta mai mica de 18 ani
Pacienti care au nevoie de transplant de organ
Sistem imun slabit (HIV)
Afectiuni cardiovasculare majore (infarct recent)
Chimioterapie sau radioterapie

Situatiile cand implantul dentar reprezinta o solutie dar cu anumite precautii

Prezentam mai jos cateva dintre cele mai importante contraindicatii pentru interventia de implant. Ca regula generala in aceste situatii implanturile se pot efectua dar doar dupa ce problema de sanatate generala sau afectiunea locala este sub control. Acest lucru inseamna ca este nevoie de un timp mai lung pana la finalizarea lucrarii dentare

Sarcina

Riscuri: afectarea dezvoltarii fetale datorita anestezicelor locale sau a radiografiilor

Solutii: temporizare pana dupa nastere


Fumatul sau consumul de alcool

Riscuri: infectii post-interventie; timp de vindecare mai lung; rata de esec a osteointegrarii crescuta

Solutii: renuntarea la fumat si la consumul de alcool cel putin o saptamana inainte de interventie si o saptamana dupa


Tratament cu anticoagulante

Riscuri: sangerare abundenta si greu de controlat in timpul si dupa interventia chirurgicala

Solutii: intreruperea tratamentului anticoagulant in ziua interventiei cu acceptul medicului curant


Densitate sau volum osos insuficiente

Riscuri: fracturi mandibulare; perforatii ale oaselor maxilare; esecul osteointegrarii implantului dentar

Solutii: utilizarea metodelor adjuvante pentru interventia de implant dentar: aditie osoasa si sinus lift


Bruxism ( “scrasnitul dintilor in timpul noptii”)

Riscuri: fracturarea coroanelor dentare sau chiar a implantului dentar

Solutii: purtatea unei gutiere de bruxim pe dinti pentru a proteja atat implanturile cat si dintii naturali.


Infectii dentare langa locul unde urmeaza sa se insere implantul

Riscuri: infectii post-interventie; timp de vindecare prelungit; esec al osteointegrarii

Solutii: tratamentul complet al infectiilor orale inainte de interventia de implant dentar.


Gingie de calitate sau cantitate insuficiente

Riscuri: afectarea rezistentei in timp a implantului; infectii post-interventie

Solutii: tratamentul afectiunilor parodontale; graft gingival


Anatomie nefavorabila a maxilarului sau a mandibulei

Riscuri: la mandibula – inserarea unui implant dentar prea aproape de canalul mandibular poate produce senzatie de anestezie sau parestezie; la maxilar – perforarea sinusurilor maxilare

Solutii: Evaluarea exacta de care implantolog a situatiei anatomice prin computer tomograf


Afectiuni psihice

Riscuri: asteptari nerealiste din partea pacientului in ceea ce priveste lucrarile dentare; eventuale reactii necontrolate ale pacientului in timpul interventiei.

Solutii: colaborare cu medicul psihiatru sau cu psihologul pentru a determina daca interventia de implant este indicata; lucrari clasice fara implant dentar


Diabet netratat

Riscuri: infectii post-interventie; inflamatii locale datorita problemelor parodontale “parodontoza”; tip de vindecare mai lung.

Solutii: colaborare cu un diabetolog pentru a trata diabetul; folosirea unor metode de asespsie stricte in timpul interventiei; antibiotice inainte si imediat dupa interventia pentru implant.


Afectiuni autoimune

Riscuri: infectii post-interventie; timpi de vindecare crescuti

Solutii: antibiotice inainte si imediat dupa interventia pentru implant; masuri de asepsie stricta in timpul interventiei

Implant Dentar Igiena

Igiena orala riguroasa si igiena implanturilor dentare sunt factori cheie in mentinerea lucrarilor functionale zeci de ani sau chiar toata viata. Prezentam aici cele mai importante informatii privind tehnica de igiena orala care trebuie folosita, frecventa zilnica precum si sugestii de produse comerciale. Pentru informatii detaliate privind igiena implanturilor va rugam accesati – Implant dentar – igiena.

PERIAJ DENTARFoarte important2 ori/zi✔️ Periuta manuala - peri medii
✔️ Periuta electrica - Sonicare Philips
✔️ Periuta interdentare - TePe, Trisa
✔️ Pasta de dinti - Colgate Total
CONSULT SPECIALIATEFoarte important2 ori/an✔️ Consult facut de implantolog
✔️ Periaj profesional si detartraj
DUS BUCALImportant1 data/zi✔️ Varfuri moi de plastic
✔️ Igiena se face cu jet de apa mic
✔️ Irigator oral - WaterPik WP-100
APA DE GURAImportant2 ori/zi✔️ Dupa interventie - antibacteriana Gama Listerine
✔️ Pe termen lung - fara alcool Listerine, Colgate, Oral B
drcalenic.ro

FACETI O PROGRAMARE: 0755.044.047

Suna Acum
Locatie