Cele mai frecvente întrebări de la pacienţi în legătură cu implantul dentar

Răspundem pe scurt la cele mai frecvente întrebări venite de la pacienţii noştri în legătură cu implanturile dentare.

Conţinut

La cât timp după intervenţia de implant se pot pune lucrările dentare?

În medie este nevoie de 3-6 luni (3-4 luni la mandibulă şi 4-6 luni la maxilar) pentru ca implanturile dentare să se ataşeze de os (osteointegreze). Există situaţii când lucrările dentare se pot plasa pe implanturi imediat sau în câteva zile (acest lucru depinde în primul rând de calitatea osului). Putem discuta soluţiile de tratament după analiza radiografiilor şi a situaţiei clinice.

De ce sa aleg implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt cel mai estetic şi funcţional înlocuitor pentru dinţii lipsă. Totodată implanturile reprezintă o soluţie care îmbunătăţeşte sănătatea orală, menţin şi stimulează oasele maxilar şi mandibular, şi păstrează fizionomia feţei.

Lucrari dentare pe dinti naturali sau pe implanturi dentare?

Multi pacienţi se întreabă care este cea mai bună soluţie: o lucrare pe dinţi naturali sau pe implanturi dentare. Răspunsul depinde de starea dinţilor naturali. Dacă aceştia sunt obturaţi pe canal (au nervul scos), au carii mari sau au coroane vechi atunci se poate justifica folosirea lor ca element de susţinere pentru lucrări dentare. Dacă însă dinţii naturali sunt sănătoşi, nu au carii, nu au “nervul scos”, atunci beneficiile unui implant dentar sunt indiscutabil mai mari.

Doare dupa interventia de implant?

Nu. Imediat după intervenţia chirurgicală şi posibil încă 1-2 zile după, poate exista un disconfort care la majoritatea pacienţilor este minim şi poate fi uşor gestionat cu anti-inflamatoare (ex. Nurofen Forte, Aulin). Pentru informaţii detaliate privind problemele care pot apărea după intervenţia chirurgicală accesaţi pagina Ce se întamplă după intervenţie - Implant dentar.

Voi sta fara dinti dupa interventia de implant?
Nu. Dupa interventia chirurgicala se pot plasa lucrari dentare temporare pe perioada de vindecare. In unele cazuri se pot efectuta proteze semi-mobile.

Ce este un implant dentar?
Implantul dentar reprezinta standardul maxim de calitate in stomatologie pentru inlocuirea dintilor absenti. Are aceleasi functii ca radacina dintilor naturali reprezentand un suport solid pentru coroane si punti dentare: sunt confectionate din titan fiind bio-compatibile si se ataseaza ferm de osul in care sunt inserate (se osteointegreaza).

Care sunt etapele inserarii un implant dentar?
Etapele inserarii unui implant dentar sunt: consult de specialitate, inserarea implantului (etapa chirurgicala) si fixarea dintelui artificial.

Care sunt beneficiile implanturilor dentare?
Principalele beneficii si avantaje ale implanturilor dentare sunt enumerate mai jos. Pentru informatii detaliate puteti accesa Implantul dentar – avantaje si beneficii.

 Estetica foarte buna
 Masticatie similara cu cea a dintilor naturali
 Rezistenta in timp excelenta
 Dintii naturali raman intacti
 Fonatie imbunatatita.
Este dureroasa interventia de implant dentar?
Nu, interventia chirurgicala este fara dureri. Aceasta este cea mai frecventa temere si una dintre primele intrebari din partea pacientilor. Inserarea unui implant este un procedeu mai usor suportat decat extractia dentara. Fiecare interventie are loc cu anestezie locala; pentru pacientii foarte stresati existand si alternative de sedare pentru confort maxim.

Pana la ce varsta se pot pune implanturi dentare?
Nu exista limita de varsta maxima. In cazul interventiilor de implant starea de sanatate generala este mult mai importanta decat varsta pacientului.

Cum se face igiena pentru implanturile dentare?
Lucrarile pe implant necesita aceeasi atentie si un mod de a face igiena orala ca si dintii naturali. In plus este nevoie de consult de specialitate periodic (cel putin 1 data pe an).

Este nevoie de un implant pentru fiecare dinte lipsa?
Nu! Nu este nevoie de un implant pentru fiecare dinte lipsa. In medie este nevoie de 6 pana la 8 implanturi pentru restaurarea totala a fiecarei arcade (maxilar sau mandibular).

Ce lucrari pot fi facute pe implanturile dentare?
 Fixe: sunt fixate pe implanturi fie prin cimentare, fie prin insurubare. In acest fel se poate restaura un singur dinte lipsa (1 dinte pe 1 implant) sau mai multi dinti (pe 2 sau mai multe implanturi)
Mobile: exemplul cel mai concludent sunt protezele; acestea sunt fixate pe implanturi, dar se pot mobiliza si igieniza atunci cand este nevoie.
De ce sunt uneori necesare tomografiile dentare?
In cazurile mai dificile tomografiile dentare ne ajuta sa stabilim exact cantitatea precum si calitatea osului unde urmeaza sa fie inserat implantul. In acelasi timp o tomografie dentara ne permite sa localizam structuri care trebuie evitate la inserarea implantului (sinus maxilar sau nervi).

 

Etichete
implant dentar,
întrebări dentist,
întrebări frecvente,
întrebări implant,
întrebări şi răspunsuri
Categorii
Implantopedia
Ultima modificare
19 Februarie 2022