Un implant dentar sănătos înseamnă un implant care este stabil şi nedureros. Factorii cei mai importanţi care menţin implantul funcţional sunt: absenţa infecţiei pre sau post intervenţia chirurgicală, plasarea implantului în os sănătos, lucrări dentare care nu suprasolicita implantul, tehnica şi experienţa implantologului. La aceştia se adaugă sănătatea generală a pacientului şi igiena orală a acestuia.
Factori Pozitivi
- Os dens cu volum mare
- Pacient mai tânăr de 65 de ani
- Experienţa implantologului
- Igiena orală bună
- Lungimea implantului mai mare de 8mm
- Consult de specialitate periodic după inserţia implanturilor
Implanturile dentare au cea mai mare rezistenţă în timp prin comparaţie cu celalte soluţii de tratament în stomatologie.
Factori Negativi
- Os spongios cu volum mic
- Pacient peste 65 de ani
- Lucrări dentare fixate inainte de osteointegrare
- Experienţă limitată a implantologului
- Diabet, osteoporoza
- Igiena orală deficitară
- Fumatul cronic
Succesul în timp al unui implant dentar depinde de o serie de factori care ţin atât de caracteristicile pacientului cât şi de experienţa implantologului:
Calitatea osului – cantitatea şi calitatea osului sunt esenţiale pentru succesul unui implant. De aceea înainte de intervenţia chirurgicală sunt necesare radiografiile panoramice şi eventual tomografiile computerizate. Durata de viaţă a implanturilor depinde foarte mult de densitatea osoasă combinată cu un volum osos suficient. Rata de eşec cea mai ridicată o au implanturile dentare în os maxilar cu densitate mică sau cele în os mandibular foarte resorbit.
Starea de sănătate generală – O rată crescută de eşec a tratamentului o au pacienţii cu afecţiuni sistemice cum ar fi: diabet zaharat - unde poate creşte rata de infecţii la nivelul osului datorită circulaţiei sangvine deficitare; osteoporoza - se presupune că în aceste cazuri oasele au o densitate mai mică ceea ce scade stabilitatea mecanică a implanturilor; infecţii orale - pacienţi cu parodontopatii cronice ("parodontoză") pot contamina locul implantului cu bacterii provenind de la dinţii cu afecţiuni parodontale.
Igiena orală – Igiena orală deficitară duce în timp scurt la inflamaţii ale gingiei şi în final a osului datorită acumulării de bacterii orale şi în cazuri severe a tartrului supra- sau subgingival. Trebuie mereu ţinut cont de faptul că igiena orală riguroasă este cheia longevităţii implanturilor dentare.
Vârsta – Nu există un consens între specialişti în ceea ce priveşte vârsta şi succesul în timp al implanturilor dentare. Ceea ce trebuie reţinut însă este că pentru pacienţii de peste 60 de ani vor fi nevoie de timpi mai mari de vindecare din cauza schimbărilor care au loc la nivelul compoziţiei osului.
Obiceiuri orale vicioase - Pacienţii care fumează sau suferă de bruxism (scrâșnitul din dinți) au rate de eşec a tratamenului pe implant mai mari. Studiile arată că fumătorii sunt de 2 ori mai predispuşi să piardă un implant. Bruxismului duce şi el în timp la retracţie osoasă şi scăderea stabilităţii implantului. Problema apare pentru că implanturile şi osul din jurul lor sunt supuse permanent unor forţe mai mari decat normalul.
Experienţa implantologului - Un clinician experimentat decide corect asupra locului de inserţie a implantului în os, tipului de implant, tehnica de chirurgie adecvată cazului, lucrării dentare finale.
Aşadar sunt o mulţime de factori care menţin un implant dentar stabil şi sănătos, unii dintre aceştia ţin de caracteristicile pacientului, alţii de experienţa implantologului. Dar dincolo de respectivii factori trebuie să subliniem avantajele pe care le au implanturile dentare şi faptul că acestea ne pot îmbunătăţii în mod decisiv calitatea vieţii.