Implant dentar

În această pagină vă prezentăm informaţii generale despre implanturile dentare și răspundem întrebărilor puse frecvent de clienţii noştri.

Etapele implantului dentar

Pasul 1. Consult de specialitate (2-5 zile)

Este pasul la finalul căruia putem răspunde la întrebările dumneavoastră: “Care este soluția de tratament?”, “Care sunt costurile?“, “Cât durează?”.
Răspunsul la aceste întrebări se poate face după analiza în detaliu a radiografiilor sau tomografiilor dentare, a situației clinice și a stării de sănătate generală. Pe baza acestor elemente putem decide: care este tipul de implant dentar necesar; de câte implanturi este nevoie; unde trebuie inserate acestea la nivelul osului; care este felul în care mușcați; care este calitatea osului maxilar sau mandibular. Toate acestea ne permit realizarea unei intervenții sigure, nedureroase și cu rezultate bune în timp. Tot în această ședință se stabilește și ce lucrare protetică este necesară: integral zirconiu, zirconiu și ceramică sau metalo-ceramică.

Pentru pacienții foarte anxioși oferim alternative care să confere un plus de confort în timpul intervenției.
Astfel, pe lângă anestezia locală, putem folosi medicație sedativă, anti-anxiolitică sau inhalo-sedare.

Image
Consult de specialitate

Pasul 2. Inserarea implantului (până la 4 luni)

Acest pas presupune o intervenție mini-chirurgicală, nedureroasă prin care inserăm implantul la nivelul osului. Contrar eventualelor temeri ale pacienților, în realitate nu veți avea nicio sensibilitate în timpul intervenției. Totodată procedura durează relativ puțin (aproximativ o oră) și disconfortul este minim după intervenție. Prin comparație, înserarea unui implant este mai simplă decât o extracție dentară.

Ce se întâmplă exact în timpul intervenției?

Descriem mai jos etapele clasice ale inserării implantului dentar. Menționăm că în funcție de cazul clinic există variații ale acestei tehnici:

Image
Implant dentar
  1. La început se efectuează o anestezie locală care asigură lipsa oricărei sensibilități în zona de intervenție timp de câteva ore.
  2. Pasul următor presupune o incizie minimă la nivelul gingiei, deasupra locului unde se va insera implantul, pentru a localiza exact osul și a vizualiza forma acestuia.
  3. Urmează pregătirea locașului de inserare a implantului (un canal) la nivelul osului prin osteotomie. Această etapă se realizează folosind o freză a cărei dimensiune este similară cu cea a formei implantului. Pentru succesul intervenției acordăm și acestui pas o deosebită atenție, aplicând presiuni minime și folosind răcire cu ser fiziologic care previn încălzirea osului. Etapa de inserare a implantului poate fi resimțită ca o ușoară vibrație care este în toate cazurile foarte bine tolerată.
  4. Următoarea etapă presupune inserarea implantului dentar în locul creat în os.
  5. Intervenția se încheie cu sutura gingiei.
  6. După inserarea implantului este nevoie de o perioadă de vindecare de aproximativ 4 luni. Această perioadă este foarte importantă și necesară pentru a asigura trecerea de la stabilitatea primară (pur mecanică, dată de inserarea solidă la nivelul osului) la stabilitatea biologică (dată de fuziunea implantului cu osul). Stabilitatea biologică sau osteointegrarea este cea care asigură în final menținerea implantului în funcțiune pe termen foarte lung.

Pasul 3. Realizarea coroanelor

După perioada de integrare osoasă, în implantul dentar se atașează coroana dentară. Aceasta poate fi confecționată din diferite materiale în funcție de zona care se reface. Coroanele și punțile dentare se pot efectua din zirconiu integral, zicorniu și ceramică sau metalo-ceramică. Toate lucrările efectuate în clinica noastră se realizează în colaborare cu un laborator dentar de top (Dr. Fischer). Pentru informații complete referitoare la prețurile pentru fiecare soluție de tratament oferită de noi accesați Lista de Prețuri.

Image
Inserare coroană

Avantajele implantului dentar

Implantul dentar reprezintă la ora actuală alegerea cea mai potrivită pentru restaurarea dinților pierduți. Lucrările dentare pe implant au câteva caracteristici care le fac net superioare celorlalte variante cum ar fi lucrările pe dinți naturali sau proteze mobile.

  • Dinții naturali rămân intacți - Lucrările pe implant se fac fără ca dinții naturali să fie frezați. În același timp implanturile preiau o parte din sarcina masticatorie.
  • Estetică și funcționalitate excelentă - Lucrările pe implant arată, se simt și funcționează similar cu dinții naturali.
  • Rată de succes excelentă - Atunci când sunt inserate printr-o tehnică corectă și când sunt igienizate riguros, rata de succes a implanturilor dentare calculată la 10 ani este de 95-97%.
  • Proteze mobile - Lucrările pe implant se fac fără ca dinții naturali să fie frezați. În același timp implanturile preiau o parte din sarcina masticatorie.
  • Garanție pe termen lung - La ora actuală implanturile dentare sunt cea mai bună soluție stomatologică pe termen lung.
  • Avantajos financiar - Implanturile dentare reprezintă alegerea cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar pe termen lung.

Citeşte tot articolul

Întrebări frecvente

Răspundem pe scurt la cele mai frecvente întrebări adresate de către pacienții noștri în legătură cu implanturile dentare.

La cât timp după intervenția de implant se pot pune lucrările dentare?

În medie este nevoie de 3-6 luni (3-4 luni la mandibulă și 4-6 luni la maxilar) pentru ca implanturile dentare să se atașeze de os (să se osteointegreze). Există și situații când lucrările dentare se pot plasa pe implanturi imediat sau în câteva zile (acest lucru depinde în primul rând de calitatea osului). Putem discuta soluțiile de tratament după analiza radiografiilor și a situației clinice.

Lucrări dentare pe dinți naturali sau pe implanturi dentare?

Mulți pacienți se întreabă care este cea mai bună soluție: o lucrare pe dinți naturali sau pe implanturi dentare. Răspunsul depinde de starea dinților naturali. Dacă aceștia sunt obturați pe canal (au nervul scos), au carii mari sau au coroane vechi, atunci se poate justifica folosirea lor ca element de susținere pentru lucrări dentare. Dacă însă dinții naturali sunt sănătoși, nu au carii, nu au “nervul scos”, atunci beneficiile unui implant dentar sunt indiscutabil mai mari.

De ce să aleg implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt cel mai estetic și funcțional înlocuitor pentru dinții lipsă. Totodată implanturile reprezintă o soluție care îmbunătățește sănătatea orală, mențin și stimulează osul maxilar și mandibular și păstrează fizionomia feței.

Care este durata de viață a unui implant dentar?

Succesul în timp al lucrărilor pe implant depinde de 3 factori: procedura chirurgicală efectuată corect de către medic, pacient cu stare de sănătate generală bună, igiena orală corect efectuată. Durata de viață medie pentru implanturile dentare este între 10-30 de ani. Rata de succes este în medie de 97% pentru implanturile unidentare și 95% pentru lucrările pe mai mult de două implanturi pe o perioadă de 10 ani. Prin comparație, rata de succes în cazul lucrărilor efectuate direct pe dinți naturali este de 75-85%. Lucrările cu sprijin pe dinți naturali au o durată de 7-10 ani datorită riscului de apariție a cariilor. Succesul în timp al implanturilor dentare are la bază și carateristicile de suprafață ale titanului care permit fuziunea cu osul. Aceasta proprietate, numită osteointegrarea implantului, asigură stabilitatea biologică necesară pentru menținerea în funcție a lucrărilor pe implant pe termen foarte lung.

Voi sta fără dinți după intervenția de implant?

Nu. După intervenția chirurgicală se pot plasa lucrări dentare temporare pe perioada de vindecare. În unele cazuri se pot efectua proteze semi-mobile.

Care sunt etapele inserării unui implant dentar?

Etapele inserării unui implant dentar sunt: consult de specialitate, inserarea implantului (etapă chirurgicală) și fixarea dintelui artificial. Pentru informații complete despre desfășurarea, durata și costul fiecărei etape, accesați etapele implantului dentar.

Doare după intervenția de implant?

Nu. Imediat după intervenția chirurgicală și posibil încă 1-2 zile după, poate există un disconfort care la majoritatea pacienților este minim și poate fi ușor gestionat cu anti-inflamatoare (ex. Nurofen Forte, Aulin). Pentru informații detaliate privind problemele care pot apărea după intervenția chirurgicală accesați Ce se întâmplă după intervenție – Implant dentar.

Este dureroasă intervenția de implant dentar?

Nu, intervenția chirurgicală este fără dureri. Aceasta este cea mai frecventă temere și una dintre primele întrebări din partea pacienților. Inserarea unui implant este un procedeu mai ușor de suportat decât extracția dentară. Fiecare intervenție are loc cu anestezie locală, iar pentru pacienții foarte stresați existând și alternative de sedare pentru confort maxim.

Până la ce vârstă se pot pune implanturi dentare?

Nu există limită de vârstă maximă. În cazul intervențiilor de implant, starea de sănătate generală este mult mai importantă decât vârsta pacientului.

Este nevoie de un implant pentru fiecare dinte lipsă?

Nu! Nu este nevoie de un implant pentru fiecare dinte lipsă. În medie este nevoie de 6 până la 8 implanturi pentru restaurarea totală a fiecărei arcade (maxilare sau mandibulare).

Cum se face igiena pentru implanturile dentare?

Lucrările pe implant necesită aceeași atenție și același mod de a face igienă orală ca și pentru dinții naturali. În plus este nevoie de consult de specialitate periodic (cel puțin o dată pe an). Pentru informații complete privind igiena dentară pe implant accesați: Implant dentar – întreținere și igienă.

Ce lucrări pot fi făcute pe implanturile dentare?

Implanturile dentare sunt elementele de susținere pentru multe tipuri de lucrări dentare. Ele pot fi împărțite în două mari grupuri:

  1. Fixe: sunt fixate pe implanturi fie prin cimentare, fie prin înșurubare. În acest fel se poate restaura un singur dinte lipsă (un dinte pe un implant) sau mai mulți dinți (pe două sau mai multe implanturi)
  2. Mobile: exemplul cel mai concludent sunt protezele; acestea sunt fixate pe implanturi, dar se pot mobiliza și igieniza atunci când este nevoie.

Factori de risc

Un implant dentar sănătos înseamnă un implant care este stabil și nedureros. Factorii cei mai importanți care mențin implantul funcțional sunt: absența infecției pre sau post intervenția chirurgicală, plasarea implantului în os sănătos, lucrări dentare care nu suprasolicită implantul, tehnica și experiența implantologului. La acești factori se adaugă sănătatea generală a pacientului și igiena orală a acestuia.

Factori pozitivi

  • Os dens cu volum mare
  • Pacient mai tânăr de 65 de ani
  • Experiența implantologului
  • Igiena orală bună
  • Lungimea implantului mai mare de 8mm
  • Consult de specialitate periodic după inserția implanturilor

Factori negativi

  • Os spongios cu volum mic
  • Pacient peste 65 de ani
  • Lucrări dentare fixate înainte de osteointegrare
  • Experiență implantolog limitată
  • Diabet, osteoporoză
  • Igienă orală deficitară
  • Fumatul cronic

Succesul în timp al unui implant dentar

Depinde de o serie de factori care țin atât de caracteristicile pacientului, cât și de experiența implantologului

Calitatea osului

Cantitatea și calitatea osului sunt esențiale pentru succesul unui implant. De aceea înainte de intervenția chirurgicală sunt necesare radiografiile panoramice și eventual tomografiile computerizate. Durata de viață a implanturilor depinde foarte mult de densitatea osoasă combinată cu un volum osos suficient. Rata de eșec cea mai ridicată o au implanturile dentare în os maxilar cu densitate mică sau cele în os mandibular foarte resorbit.

Starea de sănătate generală

O rată ridicată de eșec a tratamentului o au pacienții cu afecțiuni sistemice cum ar fi: diabet zaharat – unde poate crește rata de infecții la nivelul osului datorită circulației sangvine deficitare; osteoporoză – se presupune că în aceste cazuri oasele au o densitate mai mică, ceea ce scade stabilitatea mecanică a implanturilor; infecții orale – pacienți cu parodontopatii cronice, “parodontoză”, pot contamina locul implantului cu bacterii provenind de la dinții cu afecțiuni parodontale.

Igiena orală

Igiena orală deficitară duce în timp scurt la inflamații ale gingiei și în final a osului datorită acumulării de bacterii orale și, în cazuri severe, a tartrului supragingival sau subgingival.

Vârsta

Nu există un consens între specialiști în ceea ce privește vârsta și succesul în timp al implantulurilor dentare. Ceea ce trebuie reținut însă este că pentru pacienții de peste 60 de ani va fi nevoie de un timp mai îndelungat de vindecare datorită schimbărilor care au loc la nivelul compoziției osului.

Obiceiuri orale vicioase

Pacienții care fumează sau suferă de bruxism au rate mai mari de eșec a tratamentului pe implant. Studiile arată că fumătorii sunt de două ori mai predispuși să piardă un implant. Bruxismului duce și el în timp la retracție osoasă și la scăderea stabilității implantului. Problema apare pentru că implanturile și osul din jurul lor sunt supuse permanent unor forțe mai mari decât normalul.

Experiența implantologului

Un clinician experimentat decide corect asupra locului de inserție a implantului în os, a tipului de implant, a tehnicii de chirurgie adecvată cazului, a lucrării dentare finale.