Implant dentar probleme


Implant dentar complicatii

Ce se intampla in primele zile dupa interventie? Apar dureri dupa inserarea implantului? – acestea sunt intrebari pe care si le pune fiecare pacient in fata unei interventii de implant dentar.

In majoritatea cazurilor disconfortul post-interventie trebuie sa fie minim fiind usor de tinut sub control cu anti-inflamatoare uzuale (Nurofen Forte sau Aulin). Totusi exista o serie de probleme care pot aparea post insertia implantului. Trebuie retinut ca indiferent de tipul interventiei de implant dentar, aceste probleme sunt in marea lor majoritate tranzitorii: durere, umflarea gingiei sau a fetei, durere, vanatai ale mucoasei sau fetei in zona implantului . Ca regula generala daca disconfortul simtit persista sau  creste dupa primele primele 24-48 de ore de la interventie, contactati medicul implantolog.

Descriem mai jos cele mai comune complicatii post-interventie implant dentar:

Problema:  Umflarea zonei in zona de insertie

Sa ma ingrijorez? Nu. Complicatia poate aparea in primele 24 – 48 de ore de la interventie si este tranzitorie.

Remediu: Aplicati comprese reci (gheata intr-un prosop) pe zona unde s-a efectuat implantul dentar in primele 2 zile dupa interventie. Luati medicamentele antiinflamatoare care v-au fost prescrise de catre medic (Exemple: Nurofen forte/Aulin/Ketonal la 12 ore timp de 3-5 zile)

De ce se intampla? In urma interventiei si a sectionarii tesuturilor apa iese in spatiile dintre celule (echivalentul unui edem)

Sa ma ingrijorez? Nu, daca sangerarea este minora si se opreste in maxim 24 de ore. In marea majoritate a cazurilor insa sangerarea dupa interventia de implant dentar este absenta sau minima.

Remediu: Aplicati un pansament steril pe regiunea sangeranda si muscati pentru a asigura compresiunea. Pansamentul poate fi schimbat la 30 de minute. Clatiti usor de cateva ori pe zi cu apa de gura pentru a mentine zona curata.

De ce se intampla? Apare in special la interventiile de implant mai laborioase unde s-a decolat/indepartat mucoasa pe zone intinse

Problema: Vanatai (Echimoza/Hematom ale mucoasei sau in zona fetei unei s-a efectuat implantul)

Sa ma ingrijorez? Nu. Desi neplacuta aceasta complicatie se reduce treptat si dispare in maxim 7 zile in cazul vanatailor (echimozelor) sau poate fi vizibila pana la 14 zile in cazul hematoamelor

Remediu: Luati medicatia antiinflamatoare care v-a fost prescrisa (exemple Nurofen forte, Aulin, Ketonal)

De ce se intampla? Apare in situatia in care sunt afectate vase mici de sange si sangele se colecteaza in zona tesuturilor moi

Problema: Durere dupa interventia de implant dentar

Sa ma ingrijorez?  Nu – atat timp cat durerile sunt de intensitate mica sau medie in primele 24-48 de ore si se reduc la administrarea de medicamente antiinflamatorii

Remediu: Medicatia antiinflamatoare care a fost prescrisa (Nurofen forte, Aulin sau Ketonal)

Pentru informatii complete referitoare la: igiena implantulurilor dentare atat imediat dupa interventie cat si pe termen lung accesati pagina Igiena Implant Dentar.

Surse:
Dental Economics – Implant complications
Dental Implant Complications: Etiology, Prevention, and Treatment 2nd Edition
Implant Dentistry- Implant Surgery Complications Kelly Misch, DDS,* and Hom-Lay Wang, DDS, MSD, PhD

ÎNCHIDE gina-300x298

Dr. Bogdan Calenic

MEDIC STOMATOLOG

Programare Online 0755 044 047