Una dintre cele mai frecvente intrebari de la pacienti este “Care este durata de viata a unui implant dentar?“. Succesul in timp al lucrarilor pe implant depinde de 3 factori: procedura chirurgicala efectuata corect de catre medic, pacient cu stare de sanatate generala buna, igiena orala corect efectuata.

Durata de viata medie pentru implanturile dentare este intre 10-30 de ani. Rata de succes este in medie de 97% pentru implanturile unidentare si 95% pentru lucrarile pe mai mult de 2 implanturi pe o perioada de 10 ani. Prin comparatie rata de succes in cazul lucrarilor efectuate direct pe dinti naturali este de 75-85%. Prin comparatie, lucrarile cu sprijin pe dinti naturali au o durata de 7-10 ani datorita riscului de aparitie a cariilor.

Succesul in timp al implanturilor dentare are la baza si carateristicile de suprafata a titanului care permit fuziunea cu osul. Aceasta proprietate, numita osteointegrarea implantului, asigura stabilitatea biologica necesara pentru mentinerea in functie a lucrarilor pe implant pe termen foarte lung.

Implanturile dentare au cea mai mare rezistenta in timp prin comparatie cu celalte solutii de tratament in stomatologie.

Beneficiile implanturilor le depasesc pe cele ale altor solutii stomatologice inclusiv in ceea ce priveste durata de viata. La ora actuala, tratamentul cu implanturi dentare reprezinta standardul maxim de calitate in stomatologia moderna.