Ce este albirea dinților?
Albirea dinților reprezintă procesul de deschidere a culorii dinților. Se folosește peroxid de hidrogen care reactioneaza in smaltul dintilor cu moleculele care provoacă decolorarea, făcându-le mai albe. Această procedură va face dinții cu câteva nuanțe mai deschise, dar nu alb strălucitor. Albirea dinților este considerată o procedură estetică - rareori fiind necesară. Efectele durează între 6 luni și 3 ani, pacientul putând să repete albirea anual.
Ce tipuri de albire dentară există?
Există 3 modalități principale de albire a dinților: acasă, în cabinetul stomatologic cu o lampă sau în cabinetul stomatologic cu un laser. Fiecare metodă are avantaje și dezavantaje. Toate cele trei metode folosesc peroxid, de obicei peroxid de hidrogen, pentru albirea dinților. Principala diferență constă în concentrația acestei substanțe chimice.
De Acasă
Există truse cu paste de albire, gutiere sau benzi pentru albire, pe care le aplicați pe dinți. Aceste metode au de obicei concentrații egale cu 4-8% peroxid de hidrogen. Aceasta înseamnă că pot albi cel mult 1-2 nuanțe. Există mai multe riscuri asociate și cu albirea de acasă: peroxidul de hidrogen folosit pe termen lung provoacă, de asemenea, o sensibilitate crescută și dacă este aplicat incorect vă poate arde obrajii și gingiile. Pe de altă parte, pastele de dinți pentru albire sunt abrazive dacă sunt folosite pe termen lung și vă pot deteriora smalțul. Dacă sunt folosite cu grijă, pot fi eficiente, iar marile avantaje ale metodelor de acasă sunt prețul lor accesibil și confortul de a vă putea albi dinții de acasă.
Cu Lampa
Albirea dentară cu lampa activată a fost cel mai popular tip de albire înainte de introducerea albirii dinților pe bază de laser. Utilizarea unei lămpi pentru a activa concentrații mari de peroxid de hidrogen este o procedură care se poate face doar în clinica dentară. Această metodă folosește între 15-40% peroxid de hidrogen și de obicei implică 2-3 vizite scurte la stomatologie. Îți poate albi dinții între 2-8 nuanțe. Va fi aplicată o protecție pentru a proteja gingiile de peroxidul de hidrogen, făcând această procedură foarte sigură și eficientă. Principalul dezavantaj este că expunerea prelungită la peroxid de hidrogen determină o rată mai mare de sensibilitate dentară comparativ cu tratamentul cu laser și necesitatea unor ședințe multiple. Un alt dezavantaj este că lampa poate albi dinții uniform, ceea ce înseamnă că medicul dentist nu poate insista asupra zonelor cu probleme.
Cu Laserul
Albirea dentară activată cu laser este cea mai bună și inovativă metodă pentru albirea dinților. Necesită o singură vizită la cabinet și are mai puține efecte secundare decât alte metode pentru albirea dinților. În timpul albirii cu laser, gingiile sunt protejate cu un baraj dentar și pe dinții pacientului se aplică o soluție cu 45% peroxid de hidrogen. Un laser este aplicat pe fiecare dinte individual pentru a activa albirea. Acest lucru oferă dentistului mai mult control asupra procedurii decât cu lampa, ceea ce înseamnă că zonele cu probleme pot primi un tratament special. Această procedură durează aproximativ 30 de minute. Singurul dezavantaj este că, din motive de siguranță, poate fi efectuat doar în cabinetul stomatologic. La clinica Dr. Calenic oferim numai albire cu laserul, aceasta fiind cea mai eficientă metodă pentru pacienți.
Cât de albi vor fi dinții?
Prin albirea cu laser majoritatea oamenilor experimentează între 2-8 nuanțe de albire. Este imposibil de spus cât de albi vor fi dinții după procedură. Nivelul de colorare și compoziția minerală a dinților vor influența rezultatul. De obicei, dinții galbeni răspund cel mai bine la albire, ei vor experimenta cele mai vizibile rezultate. Dinții gri sau maronii nu se vor deschide la fel de mult deoarece decolorarea are o altă cauză (medicamente sau carii). Dinții care sunt deja albi pot fi albiți, dar nu vor experimenta o schimbare la fel de dramatică precum dinții galbeni. Acestea fiind spuse, deoarece compoziția minerală a dinților fiecăruia este ușor diferită, rezultatele vor varia.
Cât va dura?
Albirea dinților nu este permanentă. Activitățile zilnice, cum ar fi fumatul, consumul de cafea, ceai sau consumul de fructe de pădure vor provoca apariția petelor. Vă puteți aștepta ca rezultatele să dureze de la 1 până la 3 ani cu o bună igienă orală. Dacă doriți, puteți repeta procedura în acel moment.
Care sunt efectele secundare?
Dacă este aplicat incorect, peroxidul de hidrogen folosit pentru albirea dinților vă poate arde obrajii sau gingiile. Acesta este motivul pentru care albirea dinților într-un cabinet stomatologic este cea mai sigură alegere, atâta timp cât exista o protectie, țesutul moale va fi protejat. Cel mai frecvent efect secundar este creșterea sensibilității dentare. In acest caz exista solutii disponibile in cabinetul nostru care remediaza problema.
Care sunt dezavantajele?
Albirea dentară nu funcționează bine pe dinții foarte albi sau pe dinții care sunt gri. Albirea funcționează cel mai bine pe dinții galbeni care au fost decolorați de alimente, băuturi sau tutun. Funcționează doar pe dinții naturali, orice obturații sau coroane vizibile nu vor fi afectate, deși dacă sunt pătate, puteți cere echipei dvs. stomatologice să le curețe.
Cui nu îi este destinată procedura de albire a dinților?
-Persoanelor sub 18 ani
-Femeilor însărcinate sau care alăptează
-Persoanelor care au dinți hipersensibili
-Persoanelor cu probleme dentare netratate sau cu afectiuni gingivale
Care sunt costurile albirii dinților 2023?
Costurile pentru albirea dinților cu laser sunt cuprinse între 1000lei -1800 lei, important este să fiți atenți la condițiile conform cărora sunt estimate prețurile în funcție de servicii. Vechea metodă de albire cu lampa este, în general, mai puțin costisitoare, dar va necesita mai multe vizite la cabinetul stomatologic și va provoca mai multe efecte secundare. Considerăm că oferim pacienților noștri cea mai bună și mai sigură procedură, așa că oferim doar albire cu laserul Biolase și kitul de albire Biolase 20, care are o concentrație de peroxid de hidrogen de 45%. Este cea mai rapidă și cea mai eficientă metodă disponibilă și are mai puține efecte secundare decât alte metode. Prețul in cabinetul nostru este de 1200 lei, ceea ce include curățare profesională cu Airflow și acolo unde este necesar, un tratament desensibilizant dupa terminarea albirii. Totul va fi inclus într-o singură vizită, de aproximativ 1 oră.