Esentialul despre pacientii cu diabet si implanturile dentare
- Implanturile dentare sunt interventii sigure pentru reabilitarea dentara a pacientilor cu diabet
- Traditional diabetul zaharat a fost vazut ca o afectiune care poate afecta negativ stabilitatea implanturilor dentare
- La momentul de fata se considera ca, atunci cand este necesar, pacientii cu diabet trebuie sa beneficieze de tratamentul cu implanturi dentare pentru ca acest lucru le imbunatateste masticatia si implicit controlul metabolic.
Implanturile dentare sunt cea mai eficienta solutie de inlocuire a dintilor lipsa in stomatologia moderna. Totodata studiile arata ca in urmatorii ani 5-10 ani implanturile vor fi din ce in ce mai folosite de catre stomatologi.
Diabetul este o afectiune cronica cu o prevalenta in crestere in tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare. Astfel daca in 1980 existau 150 de milioane de bolnavi cu diabet, in 2008 numarul lor a crescut la peste 500 de milioane in 2016. Aceasta afectiune genereaza complicatii si in cavitatea orala pentru ca afecteaza stabilitatea dintilor ( prin apartia “parodontozei” sau a afectiunilor parodontale), provoaca intarzieri in procesul de vindecare si creste riscul de infectii.
Este asadar de presupus ca un numar tot mai mare de pacienti cu diabet vor avea nevoie si de implanturi dentare. Acest trend subliniaza faptul ca atat pacientii cat si medicul implantolog trebuie sa cunoasca foarte bine care este impactul diabetului zaharat asupra reabilitarii orale pe implanturi dentare.
In trecut se credea ca dupa interventiile de implant, pacientii cu diabet prezinta complicatii post-operatorii mai dese, peri-implantite mai frecvent si o durata de viata a lucrarilor dentare mai scazuta, prin comparatie cu pacientii fara diabet. Insa studiile din ultimii 10 ani arata ca aceste lucruri nu sunt fundamentate si ca interventiile de implant dentar sunt sigure la diabetici.
Cum afecteaza diabetul stabilitatea implanturilor dentare?
Diabetul si osteointegrarea implantului – Osteointegrarea inseamna procesul de formare a unei interfete directe intre os si implant. Acest lucru este deosebit de important pentru stabilitatea pe termen lung a implantului. Pacientii cu diabet zaharat fara tratament au o stabilitate a implantului mai mica in primele 2 luni dupa interventie. Stabilitatea la nivelul osului se imbunatateste in timp dar perioada de timp necesara este de doua ori mai mare comparativ cu pacientii sanatosi. Totusi dupa 1 an de la inserarea implantului nu se observa nicio diferenta majora intre pacientii cu diabet si cei fara diabet.
Diabetul si peri-implantitele (inflamatia mucoaselor in jurul implanturilor dentare) – Diabetul este cunoscut drept o afectiune unde vindecarea si procesul de inflamatie sunt profund modificate. Studiile arata ca o glicemie crescuta inseamna si un risc crescut de peri-implantita. Totusi acest risc nu este foarte crescut; o igiena bucala riguroasa poate preveni aparitia acestei complicatii.
Diabetul si durata de viata a implanturilor dentare – Durata de viata a implanturilor dentare este aceeasi la pacientii cu diabet si la pacientii sanatosi. Daca apar, esecurile lucrarilor pe implant apar in primul an dupa incarcarea cu coroane dentare. Totusi unele studii arata ca dupa 20 de ani durata de viata a implanturilor la diabetici este mai mica decat la pacientii fara diabet.
Concluzie
In general pacientii cu diabet pot avea interventii de implant dentar fara complicatii pe termen scurt sau lung. Pentru a preveni orice probleme post-interventie, se indica profilaxie cu antibiotice si clatirea gurii pentru 1-2 saptamani cu apa de gura pe baza de clorhexidina.
Surse
- Journal of dentistry - Dental implants in the medically compromised patient
- Journal of periodontology - Impact of diabetes mellitus and glycemic control on the osseointegration of dental implants: a systematic literature review
- International Journal of Periodontics & Restorative Dentistry - A retrospective study of dental implants in diabetic patients