Un implant dentar sanatos inseamna un implant care este stabil si nedureros. Factorii cei mai importanti care mentin implantul functional sunt: absenta infectiei pre sau post interventia chirurgicala, plasarea implantului in os sanatos, lucrari dentare care nu suprasolicita implantul, tehnica si experienta implantologului. La acestia se adauga sanatatea generala a pacientului si igiena orala a acestuia.

Factori Pozitivi

 • Os dens cu volum mare
 • Pacient mai tanar de 65 de ani
 • Experienta implantologului
 • Igiena orala buna
 • Lungimea implantului mai mare de 8mm
 • Consult de specialitate periodic dupa insertia implanturilor

Implanturile dentare au cea mai mare rezistenta in timp prin comparatie cu celalte solutii de tratament in stomatologie.

Factori Negativi

 • Os spongios cu volum mic
 • Pacient peste 65 de ani
 • Lucrari dentare fixate inainte de osteointegrare
 • Experienta implantolog limitata
 • Diabet, osteoparaza
 • Igiena orala deficitara
 • Fumatul cronic

Succesul in timp al unui implant dentar depinde de o serie de factori care tin atat de caracteristicile pacientului cat si de experienta implantologului:

Calitatea osului – cantitatea si calitatea osului sunt esentiale pentru succesul unui implant. De aceea inainte de interventia chirurgicala sunt necesare radiografiile panoramice si eventual tomografiile computerizate. Durata de viata a implanturilor depinde foarte mult de densitatea osoasa combinata cu un volum osos suficient. Rata de esec cea mai ridicata o au implanturile dentare in os maxilar cu densitate mica sau cele in os mandibular foarte resorbit.

Starea de sanatate generala – O rata crescuta de esec a tratamentului o au pacientii cu afectiuni sistemice cum ar fi: diabet zaharat – unde poate creste rata de infectii la nivelul osului datorita circulatiei sangvine deficitare; osteoporoza –  se presupune ca in aceste cazuri oasele au o densitate mai mica ceea ce scade stabilitatea mecanica a implanturilor; infectii orale – pacienti cu parodontopatii cronice “parodontoza” pot contamina locul implantului cu bacterii provenind de la dintii cu afectiuni parodontale.

Igiena orala – Igiena orala deficitara duce in timp scurt la inflamatii ale gingiei si in final a osului datorita acumularii de bacterii orale si in cazuri severe a tartrului supra- sau subgingival. Trebuie mereu tinut cont de faptul ca igiena orala riguroasa este cheia longevitatii implanturilor dentare.

Varsta – Nu exista un consens intre specialisti in ceea ce priveste varsta si succesul in timp al implanturilor dentare. Ceea ce trebuie retinut insa este ca pentru pacientii de peste 60 de ani vor fi nevoie de timpi mai mari de vindecare datorita schimbarilor care au loc la nivelul compozitiei osului.

Obiceiuri orale vicioase – Pacientii care fumeaza sau sufera de bruxism au rate de esec a tratamenului pe implant mai mari. Studiile arata ca fumatorii sunt de 2 ori mai predispusi sa piarda un implant. Bruxismului duce si el in timp la retractie osoasa si scaderea stabilitatii implantului. Problema apare pentru ca implanturile si osul din jurul lor sunt supuse permanent unor forte mai mari decat normalul.

Experienta implantologului – Un clinician experimentat decide corect asupra locului de insertie a implantului in os, tipului de implant, tehnica de chirurgie adecvata cazului, lucrarii dentare finale.

Asadar sunt o multime de factori care mentin un implant dentar stabil si sanatos, unii dintre acestia tin de caracteristicile pacientului, altii de experienta implantologului. Dar dincolo de respectivii factori trebuie sa subliniem avantajele pe care le au implanturile dentare si faptul ca acestea ne pot imbunatati in mod decisiv calitatea vietii.